Odlingsprojektet

Nu har odlingen kommit igång! Det känns roligt att allt har grott och börjat sticka upp. Rädisan har varit den som grott snabbast och växer fort. Jag ska snart plantera ut zucchinin i lilla rabatten därnere och hoppas att den kommer att trivas där!

 Längst bort - vaxbönor i två lådor, sen persilja, zucchini, basilika och sist i både låda och små krukor är rädisorna.

 Tomaten har växt och fått flera blommor och blommorna har vuxit till sig.
 Rädisor i närbild.
 Zucchini i närbild.

Det goda livet

På måndagarna följer jag ett program som heter Det goda livet. Det är ett brittiskt program som är väldigt trevligt. Man får följa en ekologisk gård, en grupp i Bristol i ett bostadsområdet som börjar odla sin egen mat, en vegatarian som lär sig att äta och stycka kött, lite matlagning och annat trevligt. Programledaren är själv ägare till den ekologiska gården och har gjort en del undersökningar och tester som jag tycker är kul. Han har bland annat tillagat två kycklingar på samma sätt - en ekologisk och en industrikyckling och bett 60 personer provsmaka och välja vilken som var godast. Han har även undersökt näringsinnehållet i olika kycklingar - det gjorde han i måndags. Och resultatet var väldigt intressant! Industrikyckling innehåller ca 12 g protein/100 g kött - dvs ingenting - mina vegetariska kött surrogat innehållet mer!! Och bara 0,1 g omega 3. Kyckling är alltså bara fett och inte alls så bra mat som många tror. Den ekologiska kycklingen innehöll 10 gånger mer omega 3 och ca  23 g protein. Höns och kycklingar behöver röra på sig och äta gräs för att bli näringsrik mat. De mår dessutom bättre om de lever under bra förhållanden! Nu äter jag inte kyckling ändå - men detta är verkligen en tankeställare. Kyckling brukar anses vara smalmat - men det är riktigt fett - som en hamburgare - om det är "vanlig" kyckling som köps i butik! Om jag någon gång skulle äta kyckling igen  - skulle jag enbart köpa ekologiskt. Dyrt säger många - men dels har djuren det bättre, och dels så behöver man ju inte äta kött varje dag. Man kan äta billigare protein som bönor, linser och ätor som har bra näringsinnehåll! Nu i sommar t ex kan man köpa den underbart goda bondbönan! Den ligger på min topp 5 lista över godaste råvarorna!


Saknad: en styck framtand

Igår hade så "äntligen" framtanden trillar ut. Jag vet inte när eller var eller hur. Men nu är den borta. Jag har sagt till Sigge varje kväll i flera månader - att nu trillar den snart... men den har inte gjort det. Nu är det bara ett stort fult hål kvar. Men det är bättre än en lös tand.


Whippen Vippe

Min vän Catja har äntligen tagit sitt förnuft till fånga och skaffat en whippet! =) Nej då det kom helt oväntat och är såklart jättekul! Så igår fick vi träffa Vippe - som var en underbart rar och härlig hund. Han kommer från en kull där jag känner föräldrarna och deras mattar litegrand. Fler bilder finns på http://annaswhippets.blogg.se
Vi tog en lång skön promenad med hundarna och de funkade utmärkt tillsammans. Härligt!

  
Jättefin - härlig tigrering och jättefint ansikte med en liten strimma som man säger på hästspråk!

  
Beckan ser helt liten ut jämte Vippe!!

Min favoritgratäng

Den godaste gratängen jag vet är med zucchini och tomat som man varvar i en form. Vi åt den med quornkotletter!

 

Man ringlar lite olja och citron över grönsakerna, skivar vitlök och lägger på. Skär små krutonger av 2-3 skivor formbröd och blandar grädde med gurkmeja och paprikapulver. Man lägger på krutongerna och riven ost och häller på grädden. Underbart gott efter ca 20 min i ugnen på 200 grader.

Indisk middag

Förra helgen lagade jag indisk middag - en av mina favoritmiddagar. Jag lagar vedisk mat enligt recept från Hare Krishna - jag älskar deras mat och besöker deras restauranger när jag får tillfälle. I London förra sommaren fick vi otroligt god mat. Sen har de en bra restaurang i Lund, mkt mat till ett bra pris.

 

Jag gör alltid allt själv, utom papadam som man köper färdiga och bara friterar lite. Man måste bara ha papadam när man äter indisk mat. Paniren är enkel att göra men tar lite tid. Det är indisk färskost. Det finns ett inlägg om hur man gör detta - underbart gott till en het gryta eller i en tomatsoppa. Mango/äppel chutney - underbart gott - och jättestarkt och väldigt söt. Basmatiris med citron och hackade cashewnötter. Och sen en gryta med zucchini och kidneybönor. Otroligt gott!

Solning och pelargoner

De flesta pelargonerna bor på balkongen nu. Jag har tagit hem alla från jobbet också. Några ska planteras om i större krukor, en del ska bara få ny jord. Eftersom våren varit så kall känns det som allt ligger lite efter. Men det är härligt att ha allt ute på balkongerna nu.

 

Några av pelargonerna. De flesta blommar inte för tillfället. Jag har flera sorter - dubbel röd/rosenknoppspelargon, korallrosa mosaik, äppelblom och enkel korallrosa.  Sen har jag en udda variant med limegröna och vinröda blad och en ganska blygsam blomma med lite spetsiga kronblad, även denna går i korall. Äppelblom är min absoluta favorit - så jag hoppas den växer till sig.

   
Beckan solar gärna på stolarna han också.

  
Och jag brukar flytta ut ena korgen till dem att ligga i. Såklart. Bortskämda som de är. Det är ju inte så skönt att ligga med knotorna mot hårt golv, det vet jag ju själv.

  
Härligt med värmen!

Den första sommarvärmen

Det har varit lite dåligt med uppdateringar här för jag har inte mått bra och varit sjuk. Så det har varken funnits lust eller ork. Vi har haft några fina och varma dagar och det är så skönt. Hundarna har njutit på balkongen och jag har faktiskt ätit fruktost på balkongen en gång. Härligt! Mina frön har grott och plantorna har växt till sig.

    

Hundkex, näva, maskrosor och smörblommor växer det på ängarna härikring. Jag har plockat in och satt i vas - så fint med blommor på köksbordet.

     
  
De klipper en del gräs här, på ont och gott. Tryggare med tanke på fästingarna, men blommor och vackra gräs försvinner från stigen.




Över maskrosfälten del 2

     
   
   
Nu ska jag äta mellanmål och sen gå ut i regnet med hundarna.

Över maskrosfälten

Vi har haft soligt ett tag - underbart - alla ha njutit av detta! Maskrosorna har blommat över och ersatts av smörblommor och hundkexen blommar för fullt. Underbart fint! Här kommer ett bildkollage över en av våra vanligaste dagliga promenader.

     
    
   Nu är det verkligen grönt ute!



Auberginerullar och moghrabiahsallad

Ikväll åt vi det här:



Auberginerullar:
Skär auberginen på längden i smala skivor. Salta och låt dra ett tag.
Skär champinjoner i tunna skivor. Dela torkade tomater i mindre bitar. Stek svampen i lite olivolja, tillsätt tomaterna och salta och peppra. Slå över lite balsamvinäger och låt det koka in litegrand. Låt stå och svalna.

Stek aubergineskivorna i olivolja. Stek till de blir lite gyllenbruna. Det behövs en del olivolja, men det är ju ändå nyttigt! ;-)
Låt dom svalna lite. Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg lite av svampröran på varje aubergineskiva och rulla ihop. Lägg i en ugnsfast form, jag hade lite olja i botten. Sätt in i ugnen 6-7 min.

Moghrabiahsallad:
Koka upp vatten och buljong till moghrabiah. Låt den koka 20-25 min. Skölj den därefter i kallt vatten en stund.
Skiva rödlöken tunt, skölj salladen, skiva gurkan och smula fetaosten. Blanda ihop och ringla över olivolja och balsamvinäger.

Välj en god sallad - alltid! Isbergssallad räknas knappt som sallad! =P
Välj en god fetaost! Själv är jag väldigt kräsen och vill ha en krämig feta som inte är så stickig i smaken.


Pasta och mozarella

Enkel lunch med pasta och mozarella


Blandsallad, tomat, gurka, avokado, mozarella och pasta. Sen har jag bara salladskrydda, basilikablad, olivolja och balsamvinäger på.

En perfekt sommarlunch enligt mig!

Bulgur, quorn och ratatouille

Ok nu kör vi lite matblogg... som jag tidigare försökt mig på. I helgen har vi ätit en del goda rätter. I fredags åt vi detta!


Bulgur kokt i buljong. Jag kokar alltid couscous, bulgur och moghrabiah i buljong!
Marinerade quornfiléer. Vi köpte en färdig marinad med olika kryddor.
Ratatouille med zucchini, aubergine, lök, selleri, vitlök, färska kryddor och små tomater på burk.

Jag steker auberginen först för jag tycker att den är godast när den är riktigt tillagad. När auberginen fått färg la jag till löken en stund först, sen de andra grönsakerna. Efter ett par minuter tillsatte jag burktomterna, kryddor och lite buljong. Jag har fastnat för ströbuljong på burk, jättegod. Eftersom vi har färska kryddor på balkongen passade jag på att använda dom nu!

RSS 2.0